2010. október 6., szerda

Twity

A twitter kevésbé a barátom, mert nem ad elég helyet, teret a gondolataimnak, nekem. Persze, tudom, ennek pont ez a lényege... valahol meg kell szabni a határt. És továbbra sem szeretek belépkedni, de majd ha integrálva lesz egy eszközbe az egész, akkor sokkal egyszerűbb lesz.

5 megjegyzés:

  1. Mostmár a telefonodon is biztos tudod használni egy alkalmazás segítségével :)

    VálaszTörlés
  2. Hol kell megszabni a határt? Miért éppen 160 karakter?

    A válasz:)

    "Megszoktuk, hogy a mobiltelefonon küldött üzenetek hossza legfeljebb 160 karakter lehet, s ez annyira beleivódott a vérünkbe, hogy az elmúlt évek sikertörténete, a Twitter is ehhez alkalmazkodott (140 karakter + 20 a felhasználó egyedi címének). De miért pont ennyi? A szabvány egyik kidolgozója, Friedhelm Hillebrand mesélte el a történetet nemrég a Los Angeles Times munkatársának.

    Hillebrand az 1980-as években a távközlési szabványokért felelős intézetnél (ETSI) dolgozott, ahol a még igen fiatal mobiltelefonálás új szabványait igyekeztek kialakítani. A szöveges üzenetek továbbításának ötlete már korábban felvetődött, s azt igyekeztek meghatározni, hogy milyen módon, mekkora adatmennyiség legyen az előírás. Hillebrand volt a vezetője a nem hangalapú szolgáltatásokat felügyelő bizottságnak, mely az egész világ számára készített előírásokat, s ők alkották meg az SMS alapvető szabályait. Közvetítő csatornának az akkor már létező másodlagos, metaadatok átadására szolgáló adatvonalat alkalmazták, melyet nem használtak fel a hangtovábbításra, mivel itt volt még szabad kapacitás, s ehhez kellett szabniuk a lehetséges SMS-méretet.

    Először 128 karakter mellett döntöttek, de már kezdetben úgy ítélték meg, hogy ez kevés lesz, ezért kibővítették még 32-vel. Ám sokan még ekkor is szkeptikusak voltak, hogy ez a kis terjedelem elegendő-e egyáltalán bármire is, de Hillebrand saját, nem igazán tudományos kísérletei és kutatásai alapján amellett érvelt, hogy bőven.

    Két érvet hozott fel mellette. Az egyik, hogy a postai levelezőlapokra általában 150 karakternyi szöveget írnak a levelezők. A másik, hogy egy kimerítőnek nem nevezhető, ám alapos vizsgálat azt mutatta, hogy a telexgépek adta lehetőségeket a felhasználók kevéssé használják ki, s jellemzően rövid, körülbelül 150 karakter hosszúságú üzenetek továbbítására használják az egyébként ilyen szempontból korlátok nélküli technológiát (akárcsak manapság az e-mailek esetében).

    Hillebrand egyébként egyedül, bonni otthonában írógépen is próbálgatta, hogy lényeges mondatok, kérdések, válaszok vajon milyen hosszúak, s újra csak azt kellett látnia, hogy a 160 karakter elegendő. Persze még maradtak további kételyek, mivel akkor még nem voltak QWERTY-billentyűzetek, s Hillebrand a mai napig nem érti, hogy vajon hogyan lett az SMS a beviteli mód nehézkessége (egy gomb, sok karakter) ellenére ilyen népszerű, s csodálattal nézi a billentyűzetet villámgyorsan kezelő kamaszokat."

    A forrás:
    http://itcafe.hu/hir/sms_160_hillebrand.html

    VálaszTörlés
  3. Hol kell megszabni a határt? Miért éppen 160 karakter?
    Olvastam erről egy érdekeset... "Megszoktuk, hogy a mobiltelefonon küldött üzenetek hossza legfeljebb 160 karakter lehet, s ez annyira beleivódott a vérünkbe, hogy az elmúlt évek sikertörténete, a Twitter is ehhez alkalmazkodott (140 karakter + 20 a felhasználó egyedi címének). De miért pont ennyi?"

    Friedhelm Hillebrand volt a felelős a távközlési szabályokért felelős intézetnél az 1980-as években a mobiltelefonálás szabványainak kidolgozásáért. Levelezőlapokat vizsgált meg, amin átlagosan 150 karakterrel üzentek. És saját írógépén is próbálgatta, hogy a fontos mondatok, kérdések, válaszok hány karakterbe férnek bele. Így döntöttek a 160 mellett.
    :)

    VálaszTörlés
  4. E-mailben már olvastam ezt (mert ott is megkapom). De nem reagáltam még. Köszönöm, h utánanéztél! Jópofa kis infó :).

    VálaszTörlés
  5. A twitter is tanulható és megszerethető... Már a teg alkalmazás is leesett, mert elmondta Anita, hogy csak egy kettőskereszt kell elé... Pedig mennyit kerestem a teg funkciót :D!

    VálaszTörlés