2011. január 22., szombat

Egészségnap - ismeretek az AIDS megelőzése érdekében

Az iskolában időnként egészségnapot rendeznek, így volt ez a múlt pénteken is (2011. január 14-én is). Ekkor éppen az AIDS témakörét dolgozták fel. Külsős szakemberek jöttek, akik 5 állomást alakítottak ki a tornateremben, és cselekedtető feladatokon keresztül ismertették meg diákokkal (hatodik osztálytól felfelé) a kialakulás, a védekezés, megelőzés lehetőségeit. Nagyon élvezetes, izgalmas program volt. A szomszéd iskola diákjai is részt vettek. Rólunk, tanárokról sem feledkeztek meg, a főszervező úr körbekalauzolt bennünket, activityztünk is (na ná, hogy ki találta ki az orális szexet... :D, esküszöm, hogy vártam, hátha megy másnak, de a második "fúj?", "szív?" válaszpróbák után csendesen benyögtem a megoldást...).

Activityzünk
Az "osztályom" az 1. állomáson


















Minden állomásra 15 perc jutott, a helycseréket pörgős zene jelezte, amely értelemszerűen csak addig szólt, amíg minden csapat elfoglalta új állomását. Az egyik legmeglepőbb tanulsággal az szolgált, hogy a tanulók olyan csendben figyeltek és olyan aktívan részt vettek mindenben, hogy ilyen igazán információbefogadó tekinteteket korábban nem láthattam tőlük.

1. állomás
Ezen az állomáson arról volt szó, hogy milyen helyzetek milyen fertőződési eséllyel rendelkezik. A legveszélyesebb a szürke színkódú volt, amikor is szinte biztos a HIV átterjedése, aztán jött a piros, a sárga és a zöld. Ez utóbbi legfőként az olyan tévhitek eloszlatására épült, mint hogy egy AIDS-es beteg után hiába mossuk el a tányért, villát, vagy hogy a szúnyogok is terjesztik - mert ez sem igaz természetesen! A cselekedtetés abban volt, hogy a képen látható szituáció alatt volt a színkód, a csapatnak pedig közösen kellett kigondolnia, hogy az adott kép milyen veszélyességi faktorba tartozik. Ha megvolt a megoldás, egy mágnest helyeztek a színkódra. Az előadó magyarázott, segít és javította az esetleges tévedéseket.

2. állomás
Itt azzal foglalkoztak, hogy miként lehet megelőzni az AIDS-et. Megbeszélték, sőt,két bátor jelentkező segítségével meg is tapasztalták, hogy mi az a gumióvszer. Az volt a feladat, hogy egyik rágörgesse a másik ujjaira. Majd kihúzták, megvizsgálták a szakadó-és nyúlóképességét. Nekünk pedig addig minél több kifejezést kellett gyűjteni a gumira (a 12-ből 3-mal gyarapítottam a gyűjteményünk). Fontosnak gondolom, hogy a homoszexualitásról is beszéltek, és arról, hogy két fertőzöttnek is óvszert kellene használnia a vírusmutáció elkerülése, további betegségek terjesztése megelőzése érdekében.

3. állomás
Ezen az állomáson egy nagy puzzle-t kellett kirakni egy kép alapján, és közben a szexuális viselkedés, magatartás formáiról volt szó. És szintén itt történt az activity is.

3. állomás

4. állomás
A szex-védekezés, terhesség, terhesség-AIDS témaköröket próbálták minél alaposabban körüljárni a 15 perc alatt.

4. állomás

5. állomás
Talán ez a legszomorúbb állomás, hiszen itt arról beszéltek, hogy mit lehet tenni, ha pozitív a HIV-teszt. Kihez kell, lehet fordulni, milyen prognózisra számíthatunk, stb. A korábbi állomásoktól eltérően, talán a komolyságot ekképp is hangsúlyozva, székekre ültették a tanulókat egy félkörívbe.

5. állomás - Mit tehetek, ha a teszt pozitív?

Az aktív kérdezz-felelek és a feladatok miatti tapasztalásokból bizonyára megmaradt valami a fejekben, de a rögzülést segítendő, az állomások körbejárása után egy közös nagy kört alkottak és eredményt hirdettek a csapatok között - ez leginkább csak szóbeli értékelés volt. Végül pedig kérdéseket tettek fel, amelyre a leggyorsabb jelentkező válaszolhatott, amennyiben helyesen, kapott valami tárgyi jutalmat. És hogy senki se távozzék üres kézzel, színes tájékoztató füzeteket, brosúrákat, flyereket osztottak ki / vehettek el.

A közös körből a tájékoztató anyagokért mennek

Nálunk otthon is rendeznek hasonló programokat december 1-je környékén (amely az AIDS világnapja), de nem mindig ilyen jól megszervezett és átgondolt koncepcióban. Vagy csak én nem voltam még olyanon otthon... Azt hiszem, hogy ebből igazán meríthetnénk.

És egy kép, hogy mosolyra húzódjon a szánk:

"Minden uborkára passzol!" :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése