2011. január 16., vasárnap

Osnabrück - Az első hét tapasztalatai

Az első napok és egyben az első hét tapasztalatait az alábbiakban osztom meg veletek.

A suli nagyon húzós, mindennap "Hundemüde-k" leszünk és zombik, ami azzal jár, hogy a nyelvtudásunk visszábbesik. Ha kipihentek vagyunk, akkor könnyebb. Nagyon elfáraszt mindkettőnket az állandó koncentráció.

Február 3-6-ig egy Comenius-projektre hívtak el minket Hollandiába. A 2éves projekt a gyermekszegénység felszámolásának lehetőségeit kutatja 3 ország (Németország, Hollandia és Wales tartomány Nagy-Britanniában) részvételével. Kérdeztük, hogy mivel járulhatnánk hozzá mi magunk a projekt sikeréhez. Maximum annyival , hogy még ötletet adunk és egy 10 perces érdekesség-csomagot előadhatnánk a magyar viszonyokról. A résztvevőknek mondta, hogy jönnek magyarok is, akik ennek örültek (és rögtön a magyar tengerre, a Balatonra asszociáltak).

Már rögtön hétfőn beszereztük a német telefonkártyát, bérletet, ajándékoztunk, beszélgettünk, stb. Az én gyakorlatom kicsit nehezen indult, mert Frau Weßelmann, a gyakorlatvezetőm és a 7. b osztályfőnöke beteg volt és maradt is egész héten, így többször tartottam Barbival, illetve belátogattam más osztályokba, más lehetőségeket is megtekintettem (pl. Haus den Jugend - még későbbiekben írok róla).

Az első közös vacsora
A WG-tagok egy vacsorával köszöntöttek minket hétfőn és egyben búcsúztatták a szobáját nekünk kiadó Christiant (aki pont amíg mi itt vagyunk Svájcba megy dolgozni). A képen nem szerepel mindenki, egyébként 1 párral és egy sráccal lakunk együtt. 3 szoba van és egy kis közösségi tér egy nagy tévével. Plusz egy szép, nagy és jól felszerelt konyha :).





Magyar est magyar zenékkel és színekkel



Csütörtökön pedig mi főzünk magyaros ételt nekik. Paprikás krumplit uborkával és palacsintát szépen díszítve. Ízlett nekik ;).

Kedden végre megismertem az osztályt, akikkel leszek. Igen balhés banda, de szeretni fogjuk egymást. :) 45 percben bemutattam magam, ezzel együtt Magyarország egy szegletét és a fővárost. Egész jól sikerült. Ezen Frank (Herr Böttger) volt bent, az igazgatóhelyettes. Utána egy lyukas órában vele és Herr von Bäumen úrral beszélgettem a tanáriban a jogsiról, a német-magyar mentalitás különbségeiről, a gyakorlatról és a nyugdíjkorhatárról.


A karácsonyi szünet előtti termék
 Minden hétfő, kedd, szerda egész napos iskola, ami annyit tesz, hogy reggel 8-16-ig vannak bent a gyerekek. Néhányan tanulószobán csak, néhányan AG-n (szakkör, egyesület), ahol először a házit oldják meg, majd aztán következnek az AG-s történések (Kismotoros AG, Divat-AG, Európa-AG, Kerámia-AG, stb). Kedden kerámia szakkörön voltunk, ahol mi is csináltunk magunknak 1-1 perselyt, jövő héten kifestjük.




Europa-AG

Szerdán pedig az Europa-AG-n vettünk részt. Itt egy közös Holland-Walesi Comenius találkozót örökítettek meg tablóban a diákok, amely tabló a folyosóra került a bejárat melletti vitrinbe.

A Comenius projektben résztvevő országok mindig keresik a közös projektek lehetőségeit, a kapcsolatuk személyes is, immáron 13 évre tekint vissza.





Csütörtökön az iskola egy alternatív lehetőségét tekinthettem meg Herr Martinnal (aki szintén iszonyat kedves). Ez a Haus den Jugend nevezetű hely. Egy művelődési ház-szerű és funkciójú épületben kap helyet ez a nehéz sorsú, problémás fiatalokat oktató intézmény. Azoknak a diákoknak nyújt pihenési, tanulási szünet lehetőséget, akik valamiért nem képesek a többiekkel haladni (izoláció, pánikbetegség, családi háttér, stb. miatt). 3-6 hónapig nem kell iskolába járniuk, helyette ebbe az intézménybe mennek. Nem igazán oktatják őket, de valamiféle tanítás mégis folyik.


Egy perspektíva tanulása, rajzolás
A fiatalok itt igen-igen nehéz esetek, sok köztük a más nációból származó is. Egy hír megírásán egy órát "vergődtünk". Az egyik lány a perspektíva rajzolás helyett Justin Biebel-t írta fel. Erről elkezdtem velük beszélgetni - végre közelebb engedve magukhoz.  Javasoltam, hogy jövő héten készítsünk egy montázst, egy tablót a zenei stílusokról. Mindenki hoz magazinokat, ragasztunk, zenélünk hozzá (akár telefonról - amit egyéb ként tilos használni). Ez az ötlet tetszett Herr Martinnak és nekik is, így megvan a jövő heti program :).




Programban bővelkedünk, jövő kedden Salsa-est (a lakótársakkal, és tán Herr von Bäumen és még néhány tanár is jön). Március 17-én énekkarok találkozójára, egy nagyszabású eseményre megyünk. Plusz van még 2 magánutam is, ha már itt vagyok, utazgatom kicsit a környéken, pl. átruccanok egyik barátommal Amszterdamba (ha mégsem jönne össze, akkor "csak" felutazom hozzá Hamburgba). Kedden vagy szerdán megyek a Kórháziskolába, ott is meglesem miként folyik a tanítás. Alig várom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése