2011. január 23., vasárnap

Szakiskola (Berufsschule)

A városban 7 Förderschule és 5 Berufsschule található. Szándékosan így írom őket, mert ehhez jól körül kéne írni magyar szavakkal, hogy mit is takarnak ezen kifejezések a német iskolarendszerben. Az előbbit egy korábbi bejegyzésben már kifejtettem, az utóbbit pedig nevezzük csak egyszerűen szakiskolának, ahová a Förderschule-ban végzett diákok is mehetnek. Ha le tudnak tenni egy jó bizonyítványt, vizsgával, akkor szélesebb kínálatból választhatnak, ha nem, akkor egy plusz osztályba kerülnek, ahol megismerkednek néhány szakmával sok gyakorlat, kevesebb elmélet segítségével és ezek közül választhatnak majd és tanulhatnak ki egyet. A plusz évben pedig el tudják dönteni, hogy melyik legyen ez az egy. A munkaerőpiacon természetesen annak van több esélye, aki rendes záróbizonyítványt kapott, szélesebb kínálatból választhatott és abból egyet jól kitanult (pl. a Fachoberschule egy magasabb szintje a szakmát oktató iskoláknak).

Elsőnek a Westerberg nevű szakiskolába mentünk. Innen nem is tudom, hogy ki az, aki el akarna lógni?! A folyosókon és a nagy hallban 4 billiárdasztal, 2 ping-pongasztal és 2 csocsóasztal is maradásra csábítja a diákokat - még lyukas órában is.

Westerberg Berufsschule

Az órarendek kijelzőn is megjelennek.
A billiárdasztalok


















A szakoktató termek nagyon profin felszereltek. Olyan körülményeket teremtenek, amelyek a valóságos munkahelyeken is vannak. Például a konyhák igazi konyhák, ahol megbeszélik egy tábla segítésével, hogy miket fognak aznap készíteni, kik milyen folyamatokat fognak végezni, stb. Eközben elolvassák hozzá a kiosztott recepteket. Nekiállnak a munkának. A folyamatot egy tanár és egy mester segíti, ők ketten vezetik az órát. A szünet után még egyszer megbeszélik a továbbhaladás fázisait és összefoglalják, hogy addig mi történt. A kész ételeket elfogyasztják.


A mester úr mutatja nekünk
a mosogatógépet és a konyhát.
A gépek nem mindegyikét használhatja diák. Egy részüket
felügyelettel, egy részüket pedig teljesen önállóan.
A húsfeldolgozó részleg.
A diákok elmesélték, hogyan készítik a tiramisut.
Kőművesek tanműhelye.










A kőművesek és az ácsok műhelyrészlegét tekintettük még meg. Ami a legjobban tetszett nekem, az az, hogy nem csak egyszerűen falat emelnek, aztán lebontják és mint Sziszifuszi dolgoznak, hanem amikor csak alkalmat találnak rá a vezetők, különféle projektek keretében értelmes munkát végeznek. Például padokat gyártottak betonból, vasból és fából az udvarra, vagy padokat az iskolába.


A másik Berufsschule a Dammstraße Berufsschule., ahol a Schule an der Rolandsmauer-ból is átjárnak a gyerekek pályaorientáció céljából. A 8 fős csoportot (melyből pénteken 5-en voltak jelen) Herr von Bäumen és egy asztalos mester (ha jól emlékszem a nevére, Herr Jürgen) tanította. Éppen kis ládákat kezdtek el gyártani a Schule an der Rolandsmauer egyik osztálya számára, amelyben a tanulók könyveiket, füzeteiket tárolhatják.

Magam is kipróbálhattam a fűrészelést.

Az előtérben látható ládákat készítik.
Holz terem
A "Holz" részleg szakmáin kívül festő-mázolókat, kőműveseket, fémmegmunkálókat és élelmezéssel foglalkozókat is képeznek ebben az intézményben is.


Komoly géppark, önállóan nem is használhatják őket.
"Ernährung" - élelmezési részleg
A kőművesek részlege


10-12:30-ig Internet caffe várja a diákokat.

Az Internet caffe egyik fele.
Az internet caffe pult része.

A német szakképzési rendszer legalább 3-4 különféle szinttel és úttal rendelkezik. Ha a tanuló nem képes a szakmát oktató intézménybe rendszeresen és pontosan (kezdésre) bejárni, akkor van egy olyan lehetősége is, hogy a munkaügyi hivatalba / központba jár el délutáni időpontokban és ott tanulja ki a szakmát vagy segítenek neki abban, hogy tudjon magával mit kezdeni és ne pedig egy céltalan életet éljen. Mivel a csellengőkre is ilyen jól felkészültek, így nem csoda, hogy Németországban a munkanélküliségi ráta kellőképpen konszolidált számokat mutat. 

2 megjegyzés:

  1. Az igen... én is beiratkozok!:)
    A viccet félretéve: ez állami szakközép? Nem fizetős? Meséltek nektek arról valamit, hogy mennyire népszerű az iskola, hogy milyenek az oda járó diákok? Érdekelne.

    VálaszTörlés
  2. Bocs, h csak most válaszolom meg a kérdést. És most is csak részben. Nem fizetős, állami, azaz Bundeslandhoz tartozó. A népszerűségről annyit, hogy elég nagy iskola, kb. 3000 diákkal (ha jól emlékszem). Az odajáró diákok többségi és Förderschuléból továbbtanuló diákok (többségiek a megfogalmazáshoz illeszkedve többen vannak).
    Vmi nagyszerű rendszer. Persze itt sem kolbászos a kerítés, de azért az is sokat mond, h az itt továbbtanuló egykori Förderschule-diákok számára 2 külön tanári állást is fent tartanak. A tanárok kapcsolattartók, beilleszkedést segítők. Remélem, h válaszoltam vmelyest!

    VálaszTörlés