2011. január 16., vasárnap

Németország, Osnabrück - egy másik világ, egy másik élet

Ez egy egész más világ. Nem is minden esetben lehet szavakba önteni, hogy miért, az ember olykor csak érzi. Ilyen az atmoszféra másságának érzékelése is... itt olyan reményteljesebb. Az emberek nem olyan elgyötörtek, kifacsartak, csüggedtek. Nem érzem az állandó taposómalmot olyan keménynek, pedig van azért itt is mókuskerék. Az órákon is mindig mindenre van idő, megbeszélni dolgokat, nevelési helyzeteket, stb. Nincs ez a "gyerünk, gyerünk, sok a tananyag, nem érünk rá beszélgetni" dolog. Fura. Persze, itt sincs kolbászból a kerítés és a gyerekek is olykor igen problémások (pl. csütörtökön a technikán fojtogatták kicsit egymást és szét kellett szednem őket), de azért alapvetően meg tudnám szokni. Az árak hasonlóak, sőt, vmi itt olcsóbb (csak a fizetések magasabbak...). A kínálat viszont összehasonlíthatatlanul szélesebb! Azt beszéltük Barbival (2en vagyunk kint), hogy legszívesebben hazavinnénk egy boltot példának. És a különlegesebb fajtájú dolgok sem drágábbak az átlagosnál (pl. joghurtok). Például pénteken 168 Ft-ért ettünk olyan kisütős szendvicset vacsorára, ami otthon 500 Ft körül kapható.
A sok jó minőségű, összehasonlíthatatlanul széles és főként német (azaz hazai) árukínálat nagyon király. Ugyanakkor ha a hazámra gondolok, akkor ez engem azért elszomorít. Az, hogy a saját gazdaságunkat nem aknázzuk ki kellőképpen, teli a polc mindenféle gagyi importtal, ha magyar árut lehet kapni, akkor az általában nem olcsóbb (sőt!) és gyakorta a minősége is megkérdőjelezhető. A jót meg exportra termeljük.. :(. Ez itt most nagyon kijött sajnos, egyre inkább láthatóak ezek a különbségek számomra. Elszomorít... de igyekszem túllendülni ezen és élvezem, ha bemegyek egy boltba a bőség zavarát és a tökéletes Arabica-kávét reggelente (akár itt a WG-ben, akár a tanáriban, mert ott is bárki ihat egy csészével kávét / teát és a bögrét utána csak a mosogatógépbe kell tenni).

Tetszik a város. Szép hely, 160 ezer fős "kisváros" (ők tényleg kisvárosnak hívják). A buszmegálló 2 percnyire van, szemben egy templom (ahol a nagyajtón kint van egy South Parkos Sátán, aláírva, hogy "Satan ist doof!" és ahol csocsóasztal van és tegnap Marylin Manson szólt 22-23 óra között :D), a suli meg csak 10 percnyire van busszal, a sétáló utca mellett.
A szomszéd templom

A 2 percre lévő buszmegálló

Schloss - benne az egyetem

A Neumarktplatz

Neumarktplatz
Templom a sulinál - ilyen sötétben kezdjük a napot



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése