2012. október 21., vasárnap

Carnuntum, a római kori település

2012. október 20-án Carnuntum felé vettük az irányt az ESN-esekkel. Végre adtunk a kultúrának megint! :) Talán ezért is nem voltunk csak 27-en? Na jó, ez egy csúnya epés megjegyzés volt...
csoportkép
Szóval "Carnuntum a Római Birodalom Pannonia, majd Pannonia superior provinciájának fővárosa, katonai tábor és polgárváros volt az ókorban. Ausztriában, Bécstől keletre, Alsó-Ausztria tartományban, Petronell-Carnuntum és Bad Deutsch-Altenburg települések mellett fekszik." (forrás: Wikipedia)
60 percnyi S-bahnozás
Igen, ez már vidék. Integetett a fotósnak :)


"A 19. század második felében elkezdődött régészeti ásatások eredményei a Carnuntum Archeológiai Parkban (németül Archäologischer Park Carnuntum) kerülnek bemutatásra:
A polgárváros romjai (Antik Stadtviertel): Szabadtéri múzeum (Freilichtsmuseum) Petronell településnél. Jelenleg ásatási és építési terület. Az itt feltárt régészeti leletek a Carnuntinum Múzeumban láthatók. A jelenleg folyó építkezések a 2011-re elkészülő idegenforgalmi fogadóépület (ˇ"Visitor Centre") létesítését szolgálja. Maga a polgárváros még további feltáratlan területekre (külsőváros) is kiterjed, az u. n. II. amfiteátrum környezetében.
Diana-templom (körtemplom) romjai
Juppiter Opt. szentély
Nagy fürdő (Grosse Therme, "Palastruine") romjai, Petronelltől északi irányban.
Fórum: Petronelltől északi irányban.
II. Amfiteátrum: (az úgynevezett polgárvárosi): A 2. századból való, az idők során többször átépítették. A polgárváros falaitól délnyugatra fekszik. A nézőtér (cavea) 3000 férőhelyes. Kialakításánál fogva mind klasszikus szinházi-, mind gladiátor-küzdőjátékok rendezésére is alkalmas volt. Az építmény déli és északi részén a kapu-építményekkel összeépített hosszú folyosókkal készült. Bejáratát erős, keményfából készült kapuk zárták. Nézőterének alépítményeit kőből falazták, az üléssorok fából készültek. (Az ásatásból kikerült földtömeget most a nézőtér alatti töltés tartalmazza.) Az erezeti falazatrendszer a déli kapu környezetében tekinthető meg. Ezen a részen egy lemélyített helyet később, a kora keresztény lakosság keresztelőmedenceként használta (lásd: merítéses keresztelés). A létesítmény arénáját fesztivál-rendezvények során antik darabok színháztereként hasznosítják.
Pogány-kapu: II. Constantius a 4. század közepe tájáról származó diadalíve. (Németül: Heidentor) A polgárvárostól mintegy 2 kilométernyi távolságban).
Légiós tábor:
Légiós külsőváros (canabae): Feltáratlan terület
I. Amfiteátrum: A katonai tábor 2. századbeli 8000 férőhelyes amphiteatruma (Bad Deutsch-Altenburg településnél).
Helytartói palota
Lovassági (auxiliáris) tábor
Kora keresztény templom maradványai
Pfaffenberg: Juppiter Optimus Szentély"
forrás: Wikipedia
Az egész terület kiterjedése
Talán maga Marcus Aurelius is ezen állt egykor

Nagyon nem IKEA asztalok és székek
igen nehéz volt kihúzni is a széket...
Padlófűtéses fürdő
Jaj, de jó meleg volt ott!
Mivel a WG-ben jelenleg nincs fűtés, ellenben 16-18 fok az igen, így eléggé tetszett a jó kis meleg fürdő. A jövő héttől lesz már 2 kisebb fűtőtestünk. Bár nekem a jövő héten organikus fűtőtestem is lesz :) - hazamegyek végre kicsit.

Jó fej magyarok is voltak (már ismertük egymást), meg persze megint jó vegyes társaság. Megismerkedtem egy másik cseh lánnyal, aki még nem volt Bp-en, de nagyon szeretne jönni, én meg nagyon elmennék Prágába, ahol lakik. Kilátásba helyeztünk egy couch surfinget.

Az idegenvezetés sajnos angolul zajlott, az is igen kemény "osztrákangol" volt, a hölgy olyan akcentussal beszélt, h néha elgondolkoztam, h ez most angol vagy osztrák szó volt-e... A mínuszos angol tudásom és az előbb említett szomorú tény miatt nem is értettem, csak az elhangzottak 40-50%-át :).
Grüner veltliner - tipikus helyi bor
(száraz, gyümölcsös, 11,5%)
Wiener schnitzel - tipikus bécsi óóóóriás szelet
A jó hangulatban elköltött ebéd után megnéztünk még egy körtemplomot és mentünk a vissza S-bahnhoz. Tetszett ez a nap, nagyon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése