2010. december 13., hétfő

Pedofília prevenciós előadás - Valós és virtuális zaklatók

   Időnként az embernek belső késztetése van arra, hogy ahogyan csak lehetőségei engedik, tegyen jót és cselekedjen olyan dolgokat, amelyekre visszatekintve úgy tud majd gondolni, hogy véghezvitt vagy legalább célhoz segített értelmes cselekedeteket. Nekem a pedofília ellenes és prevenciós program népszerűsítése, szervezése például egy ilyen.

  Az egész az Országos Gyermekmenő Szolgálat "Az internet és a média hatása a gyermekekre és fiatalokra" Konferenciáján kezdődött. Ott ismertem meg Vári Andrást, Malota Lászlót és Pál Tamást. Az első két kedves úr az Ártatlan angyalok című könyv szerzője, András az ugyanezen név alatt működő mozgalom vezetője. Tamás pedig a konferencia idején lett a BRFK Számítógépes Bűnözés Elleni Alosztály vezetője. Az állófogadás vacsoráján a kellemes és igazán emberi beszélgetés mellett további közös munkálkodás is körvonalazódott. Andrisék a 2008-as kiadású könyv megjelenése után sokfelé járták az országot Dr. Parti Katalin (Országos Kriminológiai Intézet kutató munkatársa) és Schiroky Vilmos (Biztonságos Böngészés Program) társaságában és igyekeztek a megelőzés fontosságát minél inkább hangsúlyozni. Már egy ideje nem tartottak előadást, de örömmel tettek eleget az általam szeptember óta szervezett előadás meghívásának.

Pedofília prevenciós előadás -Valós és virtuális zaklatók


Civilek és szakemberek összefogásával 2010. december 7-én 18:00-tól az Újlipótvárosi Galériában (XIII.Tátra utca 20/b), a Gyermekmédia Egyesület Szalon rendezvénysorozata darabjaként, hangos együttgondolkodás közben próbáltak meg képet adni és kapni például arról, hogy milyen veszélyek leselkednek a gyermekekre, fiatalokra, milyen apróbb-nagyobb óvatossági trükkökkel vértezhetők fel ők és a szüleik, hogy milyen hatása és mellékhatása van az internetnek a felnövekvő generációra vagy hogy mit tehet a szülő és mit tehet a pedagógus és nem utolsó sorban mire figyeljen a gyerek.

Kezdődik az előadás

"A kiskorúak az internet elterjedésének következtében sokkal inkább kiszolgáltatottá váltak a beteges fantáziájú perverz alakoknak, akik a látszólagos anonimitást kihasználva férkőznek a közelükbe. A legtöbb szülőnek fogalma sincsen, hogy milyen nagy veszély leselkedik internetező gyermekére, aki szégyenében, vagy félelmében nem mer beszélni a zaklatásokról, amik már naponta érhetik. Pedig némi odafigyeléssel, többek között a könyvben lévő borzalmas esetek elkövetési módját megismerve, szinte teljesen megvédhetnék gyermekeiket, elkerülve ezzel, hogy az interneten rájuk leselkedő pedofil egyének a naivságukat kihasználva tönkretegyék az egész életüket.”(Malota László-Vári András – Ártatlan angyalok című könyv).

A sok intézményi képviselő és magánszemély meghívása ellenére is csak szerény számban megjelentek egy olyan rendezvényen vehettek részt, ahol erről az igen komoly és súlyos témáról szakemberek és a témával évek óta együtt élő civilektől hallhattak a könyv megszületéséről. Elhangzottak igazán megdöbbentő történetmorzsák, Tamás beszámolt a jelenlegi bűnmegelőzés állásáról, például arról, hogy hogyan képzik a nyomozókat erre a speciális feladatra, milyen eszközei vannak a nyomozóknak, a rendőrségnek arra, hogy felkutassa a kiskorúak internetes zaklatóit.

Schiroky Vilmos úr betegség miatt nem tudott részt venni az előadáson, de ettől függetlenül elhangzott, hogy a Biztonságos Böngészés Program korai életkorban is jól alkalmazható eszköze lehet a védekezésnek, de a szülői odafigyelést semmi semmi sem tudja helyettesíteni. Tudva levő az is, hogy az interneten nem csak pornográfia és veszély leselkedik, hanem sokféle tudás elsajátításának lehetősége is. Csak segíteni, tanítani kell a gyereket, hogy megfelelően tudjon élni ezzel a lehetőséggel.


Sajnos kiderült az is, hogy hazánk nem áll a legjobb felkészültségi szinten sem a technikai háttér, sem a jogi,  sem pedig a pszichológiai gondozás terén. Szomorú, hogy nincs útó-illetve nyomonkövetés a bántalmazottak, érintetteket részére; nincs lehetősége azoknak az igen ritka pedofil embereknek kitől segítséget kérniük, akik szeretnének beteges vágyaiktól szabadulni. A jog csak akkor ismeri el bűncselekménynek, ha sziklaszilárd bizonyítékok állnak rendelkezésre (pl. bizonyítottan képek, filmek terjesztése vagy maga a tett) a szóbeli zaklatást, mint olyat, nem is bünteti...

Ami talán fontos eredményként hozható fel, az az, hogy néhány óvoda és iskola értesült arról a programról, amelyet  Dr. Parti Katalin kutatómunkája mellett szabadidejében támogat, segít, és amelyet egy kisebb csapatnyi lelkes emberrel együtt vezet. Havonta csak 1-1 iskolába jutnak el és tartanak rövid, de praktikus tanácsadó képzést az egyik teremben a szülőknek, a másikban pedig a gyerekeknek - természetesen életkori sajátosságokhoz igazítottan. Erre a programra lenne igénye még további intézményeknek is.


A beszélgetés közben


Szervezői tagként én így éltem meg, de a közönség soraiban ült Atkári Józsefné óvodapedagógus, gyermekvédelmi felelős, munkaközösség vezető is, aki a következőképpen nyilatkozott:
"Nálunk az óvodában 8 csoportból 5 csoportban van számítógép, amit a gyerekek meghatározott szabályok között, ellenőrzött időkeretben használnak.A gyerekek különböző fejlesztő játékokon keresztül ismerkednek a gép használatával. A gondot az otthoni, felügyelet nélküli gépezés jelent. Mivel ez a korosztály még nem tud olvasni - ez is inkább mese nézést vagy fejlesztő - esetleg lövöldözős játékokat jelent. Nagyon örülök, hogy részt vettem ezen az estén, a legfontosabb gondolata számomra az volt, hogy nagyon fontos, hogy a  civilszervezetek, a hatóság együttműködve és külön-külön is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a gyermekeket a legérzékenyebb, legsebezhetőbb korban megpróbálja megvédeni! Érdekes volt hallgatni a különböző tájékoztatókat az Intézet, a Főkapitányság képviselőjétől és szerzői oldalról. Ki, milyen eszközökkel tud részt venni a "harcban", milyen lehetőségei vannak. Megerősítést kapott, hogy nemcsak a bűnüldözés fontos, hanem ugyanakkora - ha nem nagyobb - hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Erre minden fórumot fel kell használni a siker érdekében.  Sajnos mi a mindennapi életben tapasztaljuk, hogy sok esetben a szülő magára hagyja gyermekét, nem áll mögötte, nem szereti feltétel nélkül. Ilyen esetekben a  gyerek ott és abban keres (és talál) megoldást, ami a legegyszerűbb, ami kéznél van.... és nem látja mögötte a veszélyt. A kerületben példaértékű együttműködés folyik az óvodai és az iskolai gyermekvédelmi felelősök között, magas szintű szakmai munka jellemzi a kerületi felelősök munkáját. Az iskolai gyermekvédelmi felelősök ismerik a problémát, érdeklődnek a megoldások, a lehetőségek, a segítő szándék iránt. Ezért továbbítottam az elérhetőségeket és tudom, hogy a közeljövőben mind a szakmai, mind a civil szervezetek felé megtörténik a kapcsolatfelvétel!"

A másik fontos hozadéka a rendezvénynek annak a gondolatnak a megszületése, hogy ahelyett, hogy beszélünk a megoldásról, inkább igyekezzünk meg is találni azt, de legalább az ahhoz való utat. Bár sajnos túl optimisták sem lehetünk, de tény, hogy minden résztvevő vitt magával tájékoztató anyagot és ahogy a fenti sorokból is tudható, ezzel együtt a program hírét is. Továbbá a Gyermekmédia Egyesület rádió műsorában és remélhetőleg egyéb médiumokban - bár mérsékelt mennyiségben - de helyet kaphatnak ilyen típusú prevenciós tartalmak is.


A képen (b-j):  Parti Katalin, Pál Tamás és Vári András

Előadók voltak:
Dr. Parti Katalin - Országos Kriminológia Intézet munkatársa
Pál Tamás - rendőr százados a BRFK, Számítógépes Bűnözés Elleni Alosztály vezetője
Vári András - Ártatlan angyalok című könyv társszerzője és a könyvvel azonos nevű mozgalom vezetője
Moderátor volt: Kovács Tímea


A rendezvényt végül Kárász Eszter Edit Piaf dalcsokra zárta.


Kárász Eszter énekel


További információk, érdekességek a témával kapcsolatban:


http://www.saferinternet.hu/ (Safer Internet Plus Program)
http://biztonsagosbongeszes.hu/hu/ (ingyenesen letölthető program)

2 megjegyzés:

  1. váó :) Pít én annyira tudlak irigyelni néha :) pedig tudom, hogy nekem is csak meg kéne mozdulni és akkor nem egy ilyen nemes feladat kerülhetne az utamba :) gratulálok :)

    VálaszTörlés
  2. Menta!

    Ne irigykedj :), néha sem! Köszönöm a gratulációt, de ez nem csak engem illet, hanem az előadókat, akik állhatatosan évek óta viszik a missziót... holott sok esetben hálátlan a szerepük (kevés a figyelem a súlyos téma ellenére).
    Ha akarsz, csatlakozhatsz egy másik jótéteményhez: helyi idősek otthonába megyünk 23-án (néhányan fiatalok) verseket felolvasni, zenélni és énekelni. Vagy szervezz te egy ottaniba, hidd el, sokan csatlakoznak és örömmel! :)

    Puszi: Pít

    VálaszTörlés